středa, 23. října 2019

V sobotu jsem vstal brzo. Venku byla hustá mlha, sotva bylo vidět na druhou stranu rybníka. Hned vedle mě na svahu vlevo stála ovce a koukala na mě a jsem chvíli nevěděl jestli se mi nezdá. O chvilku později poblíž úpatí Řípu začalo vycházet slunce a oblohu rozsvítily nádherné červánky. V zahradnictví v Beřkovicích jsem nakoupil vysokomeny jabloní, taky hrušně, slivoně, třešně, višně, meruňky, maliníky červené i žluté, rybízy černé i bílé, jostu, kanadskou borůvku, a taky šest rév včetně ryzlinku, sauvignonu, chardonnay. Celkem asi třicet rostlin od dvouapůlmetrových stromů po krátké proutky maliníků. Všechno jsem to narval do auta a zbytek dne strávil sázením. 

Rozhodli jsme se totiž udělat z naší jižní louky sad, protože nám jako louka k ničemu není a na sáňkování má moc malý sklon. Nahoře, na nejsušším a nejteplejším místě, vysadil jsem malou viničku o čtyřech hlavách révy a pokud to do příštího roku nechcípne, vysadím jich tam ještě víc. Když jsem to měl hotové, šel jsem se vykoupat do ledové vody rybníka. How great is that! 

V neděli brzy ráno jsme s Žilvinasem chodili mlžným lesem sekali klacky jako opěru pro ty stromy a sbírali příležitostné houby. Naučil jsem Žilvinasa zásady sekání mačetou a jeho to hrozně bavilo. Já mám zase velmi rád tyhle naše klučičí chvíle a nevycházím z úžasu, že mám takhle velkýho syna, který právě přede mnou mačetou prosekává zarostlou cestu.  

Od pondělka sedím se exilovými syrskými soudci a právníky a bavíme se o  prakomplikovaném problému s bydlením a katastry v Sýrii. Čtyřicet procent nemovitostí bylo i před válkou neregistrovaných, hodně registrovaných záznamů bylo schválně nebo válkou zničených, milióny lidí musely utéct a statisíce jsou mrtvé, hodně těch baráků je zničených a válka je skoro rozhodnutá ve prospěch Asada. Jak tohle rozplést tak, aby se aspoň něco z toho vrátilo nebo nějaké kompenzace se dostaly do rukou lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou nebo jejich uprchlým příbuzným, je velmi složitý a velmi důležitý problém. 

A my si tady sázíme jabloně, z čehož ti znova a znova dojde v jaké parádní rajské zahradě si i přes všechny problémy žijeme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.