pondělí, 28. února 2022

Jak se ty věci rychle změní. Dneska tu máme plnohodnotnou válku na Ukrajině a Rusko v nukleární pohotovosti. Mně se to vůbec nelíbí, dokonce bych si troufnul říct, že mám velkej strach. Minimálně od té chvíle, co jsem viděl Putina mluvit, protože jsem poznal, že on tomu všemu doopravdy věří. Teď se namanévroval do kouta a hraje o všechno. A já teď nevidím jasnou cestu jak by se mohl vymanévrovat. A jestliže teď začne Rusko pod sankcema kolabovat ekonomicky, bude čím dál tím lákavější totální cesta nějaké Velké Vlastenecké Války 2. Rusové, nemaje na světě mnoho lepšího, se obecně rádi převléknou do kabátu spravedlivých a URÁÁÁ poběží proti zdi na zteč, aby tím dosáhli hrdinství. Jejich propaganda přesně tenhle zakořeněný a nebezpečný sentiment dlouhodobě dmýchá a ta zeď je Západ, tedy my. Nás mnógo, tam na počtu mrtvých moc nezáleží, a poslední v troskách přežije zase nejspíš Rus. Racionální vůdce by se z toho snažil vycouvat a všichni by mu rádi pomohli najít způsob jak to udělat a neztratit doma tvář. Ale tohle už racionální vůdce není a nemá mnoho manévrovacího prostoru. A i když se v historii stalo, že švihlého vůdce zastavilo a svrhlo jeho vlastní okolí, stávalo se to zřídka. Daleko častěji celá ta mašina kráčela za svým šílencem. Strašně rád se budu mýlit, ale ta dynamika se mi vůbec nelíbí. Tak jsme zatím aspoň poslali peníze, odnesli zdravotnický materiál do Skautského institutu, můžeme na chvíli uvolnit byt. I tohle je dobré cvičení – starat se tam kde můžeš něco udělat, ale nestresovat se příliš tam, kde je to zcela mimo tvé ruce. Ale jde to ztuha, zejména když myslíš na děti. Což myslíš pořád. 

Jinak ještě před tím vším hráli Alaverdi v Crossu v přestrojení za Dalajlámu, Masaryka a Rasputina a bylo to velmi pěkné. 

Byli jsme taky vyzvednout mámu v Kváskovicích, což bylo pěkné zrovna tak. Mně se tam ta krajina opravdu hodně líbí a nahoře na tom jejich kopci mezi žulovými kameny a břízkama se úplně tetelím přítomností. 

Byl jsem na chalupě, protože Jirka R. se zbavoval starých střešních tašek a já si je navozil do cesty, kde je potřeba materiálu neomezená. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.