středa, 22. července 2020

Hráli jsme s Worm’s Rafination v Pasekách nad Jizerou a byl to fajn mejdan, kvůli kterému jsem i suspendoval momentální období abstinence. Ono to s tou partou ani jinak moc nejde. Vůbec je pozoruhodnej ten v podstatě gymnaziální svět, který se Honzovi daří dodnes kolem sebe držet. Pořád by to bylo moc, ale takhle čas od času je to jako polití živou vodou. 

Na chalupu přijel Žilvinasův spolužák a přivezl ho tatínek, který byl jinak v našem pražském obvodu volební tváří jedné ze stran, kterou bych sám určitě nevolil. Vlastně jsme si dobře pokecali nad pizzou z hliněné pece a přijde mi jednoznačně dobré, že v krotkých Čechách se mohou v míru, snadno a přátelsky potkávat i lidé, kteří to třeba politicky vidí jinak. Přijde mi to jako důležité sociální pojivo. 

Přijeli kuci Vaňkovi jako skoro každé léto, hrajeme na dvorku fotbal a na kolech jsme vyjeli na náhorní plošinu nad námi a sbírali borůvky, až jsme byli všichni celí fialoví. 

Nevím jestli je to coronou nebo něčím jiným, ale snadno na mě poslední dobou přijdou obavy ze smrtelnosti, mé vlastní i mých blízkých. Hlavně těch blízkých. Je to hodně lpění, je to hezké období a uvědomuju si, že je nevyhnutelně omezené už jen proto, že babičce je devadesát čtyři a já nechci aby to skončilo. Bojím se o děti. Nějaká moje část by je taky nejradši zafixovala tak jak jsou aby zůstaly dětmi a mohli jsme být takhle spolu pořád. Vím, že je zbytečné a kontraproduktivní se trápit tím prvním a malinko úchylné myslet na to druhé, ale nemůžu si teď někdy pomoct, buddhismus nebuddhismus. Možná je to výzva začít tu spirituální dimenzi brát ještě vážněji. Pociťuju i to, o čem mluvil Fouky – jakkoliv mi buddhismus přijde pravdivější než ostatní náboženství, je v něm poněkud děsivá ta prázdnota. Nějaký takový pěkně uchopitelný spasitel je v tomhle smyslu o dost příjemnější. 

Nad obzorem, pod spodní hranou Velkého vozu, visí kometa Neowise. Včera bylo konečně dostatečně jasné nebe a s Alelií a Žilvinasem jsme ji sledovali dalekohledem. Normálně na nebi nad dvorkem visí kometa – bledá, chladná a záhadná. Znovu přiletí až za 6,800 let.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.